Kuinka löysin vikaa kympistä
Yleisesti olen pitänyt Applen tuotteita hyvinä. Jopa keskimääräisesti parempana, kuin muita vastaavia PC-tuotteita. Tosin Intel-siirtymän aikana itse rauta ei kyllä ole merkittävästi parempaa, kuin muu PC-rauta. Mutta se ero on ollut sitten paketoinnissa. Applen tuotteet vain ovat olleet paremmin paketoituja. Tyylikkäämmät kotelot, viimeistellympi tuote.
Suurin syy, miksi olen pitänyt Applen tuotteita hyvinä, on ollut softa. Se vain toimii. Joku voisi pitää tätäkin väitettä Apple-fanboyn puheena mutta näin ei ole. En pidä itseäni Apple-fanina. Työkoneena tällä hetkellä on Ubuntu ja puhelimena Motorola. Löytyypä mäkistänikin Debian, vaikka vain virtuaalisena.
Ongelma ilmenee
Tuossa irkissä tuli puheeksi lanit. Taas vaihteeksi. Kun ainoa pelikykyinen koneeni on tämä iMac, niin alokasleirille tuli taas käyttöä. Boot Camp Assistant pyörimään ja XP asentumaan, ajattelin. No ei se ihan noin mennyt. Avustaja kertoi, että asenna kymppi uusiksi, jos haluat Boot Campia käyttää. Tilaa ei mukamas ole riittävästi. No eihän sitä ollutkaan kuin 180 Gigaa.
Tätä sitten mietin ja Google-sedän kanssa tutkin. Syy löytyi. HFS+ on niitä fiksuja tiedostojärjestelmiä jotka eivät hidastu tiedostojen pirstaloitumisen takia. HFS+ sisältää jopa tällaisen edistyksellisen toiminnon, joka eheyttää levyä lennossa. Tämä tosin toimii vain alle 20M tiedostokoolla. Levyni oli ehtinyt jossakin vaiheessa kohtuutäydeksi, joten osa tiedostoista sijaitsi levyn lopussa. Jostain kumman syystä Boot Camp Assistant ei osaa siirtää noita tiedostoja pois, vaan ehdottaa sitä uudelleenasennusta. Ja minä vain periaatteesta olen sitä mieltä, että jos ei ole tarve asentaa uusiksi niin miksi pitää asentaa. Paitsi jos haluttaa asentaa. Ja minua ei haluttanut.
Eheyttämistä. Macissa?
Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi eheyttäminen. Tiedättekö, se Windowsista tuttu toiminto. No Applen näkemys on, ettei hfs+ tarvitse eheytystä. No tottahan tuo jossain määrin on. OS X ei hidastu tai kärsi tiedostojen pirstaloitumisesta levylle samassa määrin, kuin esimerkiksi Windows XP. Ne kerrat, jolloin eheyttämistä tarvitsee, ovat harvassa. Tämän takia Applen koodipoikien (ja -tyttöjen) päätös on ollut se, ettei kymppi sisällä yhtään minkäänlaista eheytysohjelmaa. Siispä katseeni siirtyi 3rd party softien puoleen. Ja sieltä löytyikin monta. Mutta kun minua ei kiinnosta oikeasti maksaa rahaa sovelluksesta, jota minun ei pitäisi tarvita.
Päädyin kuitenkin lataamaan iDefragista demon, jolla tiirailin levyä. Thon levyn tiirailuun oli ilmainenkin sovellus, SVF (Show Volume Fragment), mutta halusin testata eheyttämistä. iDefrag näytti toimivan, mutta ongelmaksi nousi levyn lopussa olevat tiedostot, jotka olivat “lukittuja”, eli käyttöjärjestelmän käytössä. Ja tehokas eheytys vaatii sen, että taltio ei ole käytössä eheytyksen aikana. Ainoa tapa minulle oli käynnistys muulta medialta, tarkemmin sanottuna DVD:ltä. Yllättäen Applen install-DVD ei halunnut suorittaa iDefragia eikä mistään löytynyt sellaista sovellusta, jolla saisi tehtyä Leopardista boot-levyn. Tässä siis oltiin tilanteessa, josta ei ollut ulospääsyä. Minä halusin Boot Campin ja Boot Camp halusi uudelleenasennuksen.
Ratkaisu. Vihdoin.
Koska aikanaan minulta korkkasi TM-levy ja olin jo pidempään suunnitellut uuden hankkimista, päädyin hankkimaan Terasen usb-levyn. Carbon Copy Clonerilla sitten tein tiedostoista kopiot ulkoiselle. 280 Gigaa ja taisi olla 4 tuntia 15 minuuttia myöhemmin käynnistin mäkin ulkoiselta levyltä. Sisäisen levyn alustus (ei välttämätön) ja CCC jyräämään tiedostoja takaisin. Siirto oli jostain kumman syystä nopeampi, vieden “vain” 4 tuntia, mutta itse olin siirron valmistuttua jo unten mailla. Aamusta kone uusiksi käyntiin ja kaikki tuntui pelaavan. Ja Boot Camp odottaa Windowsia.
Loppusanat
Kaikkinensa kolme tai neljä päivää vaati tämä pieni Windowsin asennus iMaciin. Ja ihan puhtaasti sen takia, ettei Applen koodarit olleet varautuneet siihen, että joku yrittää asentaa Boot Campia vasta myöhemmässä vaiheessa. Ongelman ratkaisu on mielestäni väärä suhteessa siihen, millaisena olen tottunut Applen tuotteet näkemään. Ei käyttäjän pitäisi tarvita CCC:n tai iDefragin tapaisia kolmannen osapuolen sovelluksia tai uudelleenasennusta jos Boot Camp ei suostu osioimaan levyä. Tällaisissa tapauksissa Boot Camp avustaja voisi ystävällisesti kertoa, että kone on käynnistettävä uudelleen, jotta levy voidaan optimoida Boot Campia varten. Joissakin tapauksissa uudelleenasennus ei ole vaihtoehto. Hyvin mielelläni minäkin olisin antanut iMacin optimoida levyä vaikka koko yön. Mutta ei, tällaista vaihtoehtoa Applen listassa ei ole.